Z6_PPGAHG800P2O20QJQS5EJ7G0I4
Z7_PPGAHG800P2O20QJQS5EJ7G0E2

Творчески групи

Дата на публикуване: 13.05.2021
Последна актуализация: 04.05.2023

Ансамбъл "Добруджа"

Dobrudja Ensemble logo

Ансамбъл “Добруджа” при Община Силистра, с ръководител Димитър Джамбазов, е основан през 1972 година. В него работят над 160 танцьори, певци и музиканти.

Ансамбълът разполага с 5 танцови и 3 вокални формации, солисти певци и инструменталисти от всички възрасти, с репертоар от всички етнографски райони на България.

Своя безспорен талант, високата си професионална квалификация, големия ентусиазъм и любов към народното изкуство те влагат в работата на ансамбъла, където в атмосфера на новаторски дух развиват творческите си сили.

Творческият колектив на ансамбъл “Добруджа” има за задача да запази, съхрани и развие народното песенно и музикално-танцово богатство и да го направи достояние на широката публика в България и по света.

 

 

 

 

Dobrudja Ensemble

Колективът притежава подчертано специфичен, театрално-спектаклов стил на изграждане на програмата-една ярка програма, в която песни, танци, мелодии, пластични картини се преливат една в друга. Артистите едновременно пеят, свирят, танцуват, претворявайки българската фолклорна празнична и митологична традиция.

Една от творческите линии следва развитието на народното музикално творчество днес - новите хармонични изразни средства, съвременната мелодична линия и импровизационни пасажи. Другата линия остава вярна на автентичното фолклорно богатство на българите, достигнало до нас.

dobrudja

Ансамбъл „Добруджа“ получава висока оценка и известност в цялата страна. Неговите гастроли предизвикват възторг и възхищение сред специалистите и сред публиката на повече от 20 страни на света:
САЩ, Япония, Пуерто-Рико, Куба, Франция, Холандия, Белгия, Египет, Израел, Либия, Италия, Испания, Германия, Гърция, Кипър, Русия, Полша, Турция, Македония, Сърбия, Босна-Херцеговина, Хърватия, Румъния и други.

Ансамбъл „Добруджа“ участва в Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“, проведен в Силистра, в Международния детски фолклорен фестивал в град Измир, Турция, в Международния фестивал „Цветята на Барагана“ в град Слобозия, Румъния и други.

Главен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа“ е Димитър Джамбазов.

За участието на Ансамбъл „Добруджа“ в мероприятия, организирани в Общината и Областта, заплащането е по договаряне.

Балет "Аксел" - Обединен детски комплекс

aksel

 

Школа по модерен балет "Аксел" е създадена към Центъра за работа с деца, град Силистра през 1995 година от Лидия Артюн Маркарян.

През 2005/2006 учебна година ръководството на балета поема Адриана Мумджиева - бивша възпитаничка на Школата и на Центъра за работа с деца.

 

 

 

 

 

 

aksel

Годишно в балета се записват около 80 деца на възраст от 4 до 18 години, които се разпределят във възрастови групи.

Обучението в балетна школа "Аксел" започва с усвояване на основни техники от класическия и модерния екзерсис и продължава с изучаване на хореографии в различни стилове на балетното и танцово изкуство.

В репертоара на балета са включени модерни, съвременни, джаз, характерни, тематични и класически танци.

За контакти:

Балетна школа „Аксел“
гр. Силистра, ул. „Симеон Велики“ 135 - Младежки дом
Ръководител и хореограф - Адриана Мумджиева
тел.: 0895/ 759 243
E-mail: ady_mumdzhieva@abv.bg

Обединен детски комплекс
гр. Силистра, ул. „Добрич“ 68А
тел.: 086/ 824 046
E-mail: odk_silistra@abv.bg

Балет "Б2"

b2

Балет Б2 е създаден през 1998 година. В състава танцуват деца от 4 до 19 години. В репертоара му се включва палитра от разнообразни танци: класически, характерни, модерни техники, джаз и т.н. Идеята е да се обхванат деца, които имат желание и талант да разработват танцовия си потенциал.

 

 

 

 

 

 

 

 

b2

Състава участва всяка година в много национални и международни конкурси и фестивали, както и в празници и концерти в Силистра.

Участвал е в турнета в Турция, Румъния, Русия, има награди от фестивали и конкурси в Унгария, Литва, Италия и Румъния.

Балет "Лиденс" - НЧ "Доростол - 1870"

lidens

Балетна школа “Лиденс” е млад колектив, който сътворя своя уникална история от 2011 г., изпълнена с много незабравими преживявания, вълнения, упорит труд и любов към танцовото изкуство с ръководител Лидия Маркарян. Художествената формация включва три възрастови групи, които репетират целогодишно. Балетните групи имат многобройни сценични изяви в забавни програми, тържествени училищни и благотворителни концерти, в културните инициативи и празнични програми на община Силистра и читалището.

Градски духов оркестър

duhov-orkesturСилистренският градски духов оркестър е основан през 1963 година след закриването на военния духов оркестър при Висшето военно свързочно училище в града. Той продължава дългогодишните традиции на музициране на военните духови оркестри към местните гарнизони. Необходимостта от създаване на граждански професионален духов оркестър идва и от това, че той трябва да поеме неотменимите по своята специфика функции на духовата музика.

 

 

 

 

 

 

 

duhov-orkestur

Основател и пръв дългогодишен диригент на оркестъра е Петър Карагеоргиев. Като диригенти на оркестъра през годините са работили: Арам Берберян, Георги Чимширов, Васил Дженков, Мирослав Хафузов. От 1991 година диригент отново е Петър Карагеоригев. От 2007 година диригент на оркестъра е Димитър Боев.

duhov-orkestur

В репертоара на Градски духов оркестър – Силистра, през близо петдесетгодишното му съществуване, са застъпени произведения от различни музикални епохи и автори. Творби от музикалната класика, предкласика, произведения от чуждестранни и български композитори, съвременни автори и т.н. Той ангажира вниманието ни със своята звучност и създава пиетет към музикалното изкуство – от песента, хорото и марша, до сложните произведения на българската и световна класическа и съвременна музикална култура. Стотици са изпълнените произведения и концертите на градски духов оркестър – Силистра. Взема участие в празненствата на Силистра, посветени на 1900-годишнината от основаването на града, в празници, фестивали и годишнини в градовете – София, Сливен, Добрич, Балчик, Търговище, Кърджали, Русе. Гостувал е в Унгария и Румъния.duhov-orkestur

За участието на Градския духов оркестър в различните мероприятия в Общината и Областта публикуваме цените от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите в Общината. Концерт в зала – художествена програма около час - 450.00 лв. Ритуална музика: Весели ритуали - 320.00 лв. Траурни - 280.00 лв. Откриване на мемориали, офиси и съоръжения - 350.00 лв. Военен ритуал-заря - 360.00 лв. Забележка: Транспортните разходи са за сметка на възложителя.

Детска музикална студия "ДО РЕ МИ"

doremi

Детска музикална студия “ДО РЕ МИ” е създадена през есента на 2005 година от Бонка и Пламен Скорчелиеви – висококвалифицирани музикални педагози, завършили Академията за музикално и танцово изкуство град Пловдив. Целта на ръководителите е откриване на талантливите деца на град Силистра и развиване на техните музикални и артистични възможности. Възпитаниците са на възраст от 5 до 18 години.

 

 

 

 

 

 

doremi

  • Студията включва:
  • Вокална група „ДО РЕ МИ“
  • Индивидуално обучение по пеене

За своята 10-годишна история Музикална студия „ДО РЕ МИ“ има изнесени близо 30 самостоятелни концерта и стотици участия в различни мероприятия от общински, областен национален и международен мащаб. Съставът е важна част от културния живот на град Силистра. „ДО РЕ МИ“ – това е утвърдена школа за вокално майсторство и качество на обучението на много високо ниво!

Клуб за млади музикални таланти "Амадеус"

amadeus

Клуб „Амадеус“ въвежда деца в предучилищна и начална училищна възраст в света на класическата музика, като им предоставя възможност за обучение по пиано и цигулка.

Той е създаден през 1997 г. от Красимира Иванова, понастоящем преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ град Русе. Първият концерт се провежда на 29 октомври същата година на сцената на Дома на учителя в Силистра.

 

 

 

 

 

 

 

amadeus

В следващите години своите първи стъпки в областта на музиката направиха десетки деца, обучавани от преподавателите Красимира Иванова, Грета Дачева и Лилия Пейчева. Интензивната работа и честите концертни изяви в много училищни и общоградски мероприятия формираха в децата траен интерес и развиха техния музикален талант.

Клуб по спортни танци "Елеганс"

elegans

Началото на дейността на клуба е поставено през 1995 г., като клас по Спортни танци към ДШИ при НЧ “Доростол” до 1999 г.

През 2002 г., по идея на Пламен Славов и група ентусиасти, е регистрирано СНЦ КСТ “Елеганс”.

Клуб по спортни танци "Елеганс" е член на Българската федерация по спортни танци.

 

 

 

 

 

 

 

elegans

 

В клуба танцуват деца от 5-18 год., като през годините техния брой надхвърля 500. Част от тях са картотекирани като състезателни двойки. Първите от тях са Гергана Михалева и Георги Антонов, Веселина Гинова и Светлозар Славов, Христина Димитрова и Виктор Трендафилов и др.

КСТ “Елеганс” съвместно с БФСТ и Община Силистра е организатор на Национални турнири по спортни танци в града, които се превръщат в традиция след 2006 година.

Филателно дружество "Димитър Дончев"

1 юли 1947 година - 17 ентусиазирани любители на малката миниатюра - пощенската марка, учредяват първото в крайдунавски Добруджа филателно дружество, наречено Българско марколюбителско дружество „САНТИМ“ - Силистра.

Избрано е и първото ръководство на дружеството с председател Борис Николов Манчев и подпредседател - Христо Стоянов Чичоваров, Георги Николов Карапанайотов - секретар. Приет е устав на Българското марколюбиво дружество „Сантим“ в шест раздела.

Папката със всички документи и до днес е запазена с всички входящи и изходящи писма.

Първата филателна изложба е организирана през 1977 година. Младежката филателия е част от дейността на дружеството. Организирани са кръжоци в училищата на Силистра, Окръжния пионерски дом, ЦУНТ. Младите филателисти от Силистра участват в много национални младежки филателни конкурси в периода 1973 - 2002г. Получили са много награди.

През изминалите 65 години от учредяването на Филателното дружество „Димитър Дончев“ - гр. Силистра, са проведени 56 филателни изложби, посветени на годишнини, за да радват любителите на пощенската марка.

Като най-деен радетел на любителите на филателията се изявява Христо Христов - сегашен секретар на Дружеството.

https://www.livechatalternative.com/