Z6_PPGAHG800P2O20QJQS5EJ7G0O3
Z7_PPGAHG800P2O20QJQS5EJ7G0S4

Фестивали

Дата на публикуване: 13.05.2021
Последна актуализация: 13.05.2021

Национален фестивал на старата градска песен "Дунавски спомени" – Силистра

Хилядолетната ни Силистра има изконни културни традиции. Добруджанският народ е изключително трудолюбив, но той умее и да танцува, и да пее, и да се весели… Силистренци уважават своите традиции и празници, поддържат ги, съхраняват ги, предават ги на идните поколения.

Неслучайно в нашия град е създаден и единственият по рода си Паметник на песента през 1910 г. в чест на Първи събор на хоровете от крайдунавските градове.

dunavski-spomeni

“Песните на нашият народ са го съпътствали винаги. Тя… ПЕСЕНТА…, е живот и история, настроение, тя е спомен и младост. Всяко сърце, което пее и което слуша, се радва на песента! То е младо, защото песента е извор на живот. Затова я чувстваме с цялото си сърце и душа, затова й се радваме, на колкото и години да сме“.

Неслучайно с тези слова започва началото на всяко издание на Националния фестивал на старата градска песен „Дунавски спомени“. Той води началото си от 2000 г. Във всяко издание на фестивала, вече петнайсет години, присъстват от 10 до 15-16 колектива от различни краища на България и чужбина. Имали сме гости от Русия, Румъния, от българските градове - Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Русе, София, Сливен, Балчик, Ветово, Пордим, Бяла, Обзор, Казанлък, Нови пазар, Габрово, Свищов, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Кнежа, Велико Търново, Тервел и други. През всичките тези фестивални години Силистра е посрещнала над 180 колектива с близо 3600 участника. Изпети са стотици красиви и мелодични български шлагерни песни, представени са и много авторски творби. Гостували са и известни изпълнители като Даниел Спасов и Милен Иванов и други.

Традиционен фестивал на изявени индивидуални певци и инструменталисти на добруджанска музика "Славеи на Добруджа"

Фестивалът събира на една сцена талантливите „славеи“ на Силистра - певци и инструменталисти. Това са оркестри, индивидуални изпълнители на добруджански песни и мелодии, деца и възрастни от цялата община, които имат записи по радио и телевизия, както и изяви на регионални и национални сцени.

Силистренската публика се наслаждават на изявените добруджански певци и инструменталисти и техните млади последователи, които представят местния фолклор с неговата характерност и традиции, многообразието от гласове и мелодии.

Тук си дават среща няколко поколения певци, инструменталисти и ценители на фолклор!

Силистренци изразяват преклонението си пред хляба и песента, пред труда и таланта, посветени на хората от нашия красив град!

Този фестивал носи очарованието на таланта, неповторимата атмосфера на съхранените добруджански традиции, красотата на песента, необятната сила на нашия фолклор, истинско богатство на българския дух и култура.

Проявата няма конкурсен характер и се посреща с изключителен интерес от силистренската общественост и публика.

https://www.livechatalternative.com/